Sestavine
- Ekstra deviško oljčno olje
- 1 sesekljana rumena čebula
- ½ zelene paprike
- ½ rdeče paprike
- 4 stroke nasekljanega česna
- Sol in poper
- 2 zrela paradižnika
- ½ čajne žličke kumine
- ½ čajne žličke dimljene paprike
- ½ čajne zličke rdeče paprike – chilli flakes
- 1 ½ skodelica vode
- 1-1,5kg školjk klapavic
- 1 čebula, obrezana in sesekljana
- 1/3 skodelice sesekljanega svežega peteršilja
- Union Premium nefiltrirano pivo
- 2 rdeča čilija
- 1 limonska trava
Postopek
Najprej preventiva. Školjke s katerimi se potencialno lahko zastrupimo prepoznamo po tem, da so odprte. Odprte torej, čimprej vrzite v koš za organske odpadke. Tiste tesno zaprte preložimo na pladenj in pokrijemo z vlažno kuhinjsko krpo.
Lotimo s prirave juhe iz belega vina. V veliki posodi segrejemo ¼ skodelice ekstra deviškega oljčnega olja na srednjem ognju. Dodamo čebulo, papriko, česen, čili ter limonino travo. Začinimo s soljo in poprom ter kuhamo približno 5 minut, redno premešamo in pazimo, da se česen ne zažge. Vmešamo paradižnik, dodamo kumino, papriko in kosmiče rdeče paprike. Zalijemo s približno 2 decilitroma piva in vodo.
Povišamo ogenj, da tekočina rahlo zavre. Pivo spijemo do konca.
Kuhamo nekaj minut, da se paradižniki nekoliko zmehčajo 5-7 minut. Po potrebi dodamo še en ščepec soli.
Znižamo ogenj nazaj na srednje in dodamo školjke. Pokrijemo s pokrovko in kuhamo dokler se večina školjk ne odpre 7-10 minut. Vse školjke, ki so še zaprte, zavržemo.
Ugasnemo ogenj ali ponev odstavimo ter dodamo zeleno čebulo in peteršilj.
Jed postrežemo v kakšni lepi dekorirani keramični posodi s prilogo najljubšega hrustljavega kruha.