Školjke s pivom

Sestavine


Priprava

Najprej preventiva. Školjke s katerimi se potencialno lahko zastrupimo prepoznamo po tem, da so odprte. Odprte torej, čimprej vrzite v koš za organske odpadke. Tiste tesno zaprte preložimo na pladenj in pokrijemo z vlažno kuhinjsko krpo.

Lotimo s prirave juhe iz belega vina. V veliki posodi segrejemo ¼ skodelice ekstra deviškega oljčnega olja na srednjem ognju. Dodamo čebulo, papriko, česen, čili ter limonino travo. Začinimo s soljo in poprom ter kuhamo približno 5 minut, redno premešamo in pazimo, da se česen ne zažge. Vmešamo paradižnik, dodamo kumino, papriko in kosmiče rdeče paprike. Zalijemo s približno 2 decilitroma piva in vodo.

Povišamo ogenj, da tekočina rahlo zavre. Pivo spijemo do konca.

Kuhamo nekaj minut, da se paradižniki nekoliko zmehčajo 5-7 minut. Po potrebi dodamo še en ščepec soli.

Znižamo ogenj nazaj na srednje in dodamo školjke. Pokrijemo s pokrovko in kuhamo dokler se večina školjk ne odpre 7-10 minut. Vse školjke, ki so še zaprte, zavržemo.

Ugasnemo ogenj ali ponev odstavimo ter dodamo zeleno čebulo in peteršilj.

Jed postrežemo v kakšni lepi dekorirani keramični posodi s prilogo najljubšega hrustljavega kruha. 

<< Nazaj na seznam

Union Premium Nefiltrirano svetlo

Školjke


s pivom


“na sredozemski način”

Luka Novak

Union Premium Nefiltrirano svetlo

Sestavine

  • Ekstra deviško oljčno olje
  • 1 sesekljana rumena čebula
  • ½ zelene paprike
  • ½ rdeče paprike
  • 4 stroke nasekljanega česna
  • Sol in poper
  • 2 zrela paradižnika
  • ½ čajne žličke kumine
  • ½ čajne žličke dimljene paprike
  • ½ čajne zličke rdeče paprike – chilli flakes
  • 1 ½ skodelica vode
  • 1-1,5kg školjk klapavic
  • 1 čebula, obrezana in sesekljana
  • 1/3 skodelice sesekljanega svežega peteršilja
  • Union Premium nefiltrirano pivo
  • 2 rdeča čilija
  • 1 limonska trava


Postopek

Najprej preventiva. Školjke s katerimi se potencialno lahko zastrupimo prepoznamo po tem, da so odprte. Odprte torej, čimprej vrzite v koš za organske odpadke. Tiste tesno zaprte preložimo na pladenj in pokrijemo z vlažno kuhinjsko krpo.

Lotimo s prirave juhe iz belega vina. V veliki posodi segrejemo ¼ skodelice ekstra deviškega oljčnega olja na srednjem ognju. Dodamo čebulo, papriko, česen, čili ter limonino travo. Začinimo s soljo in poprom ter kuhamo približno 5 minut, redno premešamo in pazimo, da se česen ne zažge. Vmešamo paradižnik, dodamo kumino, papriko in kosmiče rdeče paprike. Zalijemo s približno 2 decilitroma piva in vodo.

Povišamo ogenj, da tekočina rahlo zavre. Pivo spijemo do konca.

Kuhamo nekaj minut, da se paradižniki nekoliko zmehčajo 5-7 minut. Po potrebi dodamo še en ščepec soli.

Znižamo ogenj nazaj na srednje in dodamo školjke. Pokrijemo s pokrovko in kuhamo dokler se večina školjk ne odpre 7-10 minut. Vse školjke, ki so še zaprte, zavržemo.

Ugasnemo ogenj ali ponev odstavimo ter dodamo zeleno čebulo in peteršilj.

Jed postrežemo v kakšni lepi dekorirani keramični posodi s prilogo najljubšega hrustljavega kruha.