Sestavine
1 srednje velik piščanec
Posip
- 1 žlica dimljene paprike
- 2 žlici rjavega sladkorja
- 2 žlici česen v prahu
- 1 žlička čilija v prahu
- 1 žlica črnega popra
- 2 žlički soli
Marinada
- 200 g ketchupa
- 100 g sladkorja v prahu
- 100 g jabolčnega kisa
- 2 žlici česna v prahu
- 2 žlici sojine
- 2 žlici Worcestershire omake
- 2 dcl piva Union Premium Nefiltrirano svetlo
Postopek
*priklopi pečico ali smoker na 160°.
Suhe sestavine z žlico premešaš v skledici.
V dlan vzameš izdatno prgišče začimbne mešanice in kuriko dobro premažeš – zunaj in znotraj. Porabiš vso začimbno mešanico, da je kurika lepo prekrita. Mažeš jo nad naoljenim pekačem. Ko se prepričaš, da je pramazana vsaka pora, jo odložiš na pekač.
Odpreš pivo, malo predahneš, ga poskusiš. Odpiješ par požirkov, ne preveč, sicer bo kurika težko pijana.
Piksno zabašeš kuriki med bedra. Postaviš jo na piksno, tako da gleda vertikalno navzgor. Pečeš jo 1 uro.
Vmes pripraviš marinado.
Po eni uri kuriko vzameš iz pečice jo premažeš z marinado, najbolje s čopičem, da se ne popečeš. Če si bolj hrabre, utrjene narave, lahko tvegaš dotik kože na kožo.
Pečeš še dodatnih 30 min.
Na dosegu roke je še vedno nekaj piva, ki je ostalo od priprave marinade. Prihrani si ga za na konec. Ko poješ zadnji grižljaj hrustljave pijane kurike, počakaj nekaj sekund. Štej vsaj do pet, dokler tvoja usta res ne prosijo požirka hladnega piva. Da še bolj izzoveš občutek žeje, si predstavljaj, da kozarca nimaš. Da piva nimaš. Šele takrat sezi po kozarec in naredi dolg, počasen požirek. Za popolno ekstazo okusa, pivo prelij v ohlajen kozarec s tankim robom. Smisel vsakdanjega življenja je ravno v podrobnosti, prav te sprožajo največje užitke.