Hoppy brioš

Sestavine

Priprava

Sveži kvas nadrobimo v malo skledico ali skodelo, dodamo sladkor in zalijemo z decilitrom piva. Nekaj si ga nalijemo v kozarec za med peko. Če ste že kdaj pekli, veste, da je pekovsko delo precej fizično, rado dehidrira. Posebno, če mesite ročno in si ne pustite pomagati kuhinjskim aparatom. Kvas, sladkor in pivo zmešamo in pustimo, da se kvas in sladkor do konca raztopita. 

Moko presejemo v večjo skledo za stepanje testa in dodamo sol. Premešamo. Dodamo dve jajci in en rumenjak, sol in v mešanico vlijemo še kvasni nastavek in preostanek piva. Testo dobro zgnetemo ali zato težko delo uporabimo pomoč aparata. Med gnetenjem v testo postopamo dodajamo maslo. Ko so vse sestavine gladko vgnetene, oblikujemo hlebček. Položimo ga v posodo, pokrijemo in pustimo, da slabo uro vzhaja na toplem in neprepišnem mestu.

Pekač najprej namažemo z maslom in posujemo z moko, da se brioš ne prilepi na pekač. Vzhajano testo nežno pregnetemo in ga položimo v pekač. Pustimo ga še drugič vzhajati cca 45-60 minut.

Pečico prižgemo na 180, lepo vzhajano testo premažemo z jajcem. Ko je pečica ogreta, vanjo položimo pekač in brioš pečemo približno 40 min. Opazujemo ga. Naj dobi lepo zlato rumeno skorjico.

Ko ga vzamemo iz pečice, ga pokrijemo z malce važno svežo kuhinjsko krpo, ki nima vonja po prašku ali mehčalcu. Če perila pri pranju ne spirate izdatno, predlagamo, da čezenj položite rajši pekovski papir. Tako bo vsaj malo izoliran, s čimer preprečimo, da bi ob ohlajanju padel skupaj. 

<< Nazaj na seznam

Union Premium Hoppy lager

Hoppy


brioš


“Pripravite brbončice na divjo vožnjo”

Bruno Šulman

Union Premium Hoppy lager

Sestavine

  • 500 g moke in žlica moke za pekač
  • 4 jajca
  • 1 steklenica Union Premium Hoppy Lagerja
  • 200g masla + žlička masla za pekač
  • Svež kvas
  • 40g sladkorja
  • 10 g soli

Postopek

Sveži kvas nadrobimo v malo skledico ali skodelo, dodamo sladkor in zalijemo z decilitrom piva. Nekaj si ga nalijemo v kozarec za med peko. Če ste že kdaj pekli, veste, da je pekovsko delo precej fizično, rado dehidrira. Posebno, če mesite ročno in si ne pustite pomagati kuhinjskim aparatom. Kvas, sladkor in pivo zmešamo in pustimo, da se kvas in sladkor do konca raztopita. 

Moko presejemo v večjo skledo za stepanje testa in dodamo sol. Premešamo. Dodamo dve jajci in en rumenjak, sol in v mešanico vlijemo še kvasni nastavek in preostanek piva. Testo dobro zgnetemo ali zato težko delo uporabimo pomoč aparata. Med gnetenjem v testo postopamo dodajamo maslo. Ko so vse sestavine gladko vgnetene, oblikujemo hlebček. Položimo ga v posodo, pokrijemo in pustimo, da slabo uro vzhaja na toplem in neprepišnem mestu.

Pekač najprej namažemo z maslom in posujemo z moko, da se brioš ne prilepi na pekač. Vzhajano testo nežno pregnetemo in ga položimo v pekač. Pustimo ga še drugič vzhajati cca 45-60 minut.

Pečico prižgemo na 180, lepo vzhajano testo premažemo z jajcem. Ko je pečica ogreta, vanjo položimo pekač in brioš pečemo približno 40 min. Opazujemo ga. Naj dobi lepo zlato rumeno skorjico.

Ko ga vzamemo iz pečice, ga pokrijemo z malce važno svežo kuhinjsko krpo, ki nima vonja po prašku ali mehčalcu. Če perila pri pranju ne spirate izdatno, predlagamo, da čezenj položite rajši pekovski papir. Tako bo vsaj malo izoliran, s čimer preprečimo, da bi ob ohlajanju padel skupaj.